Γιατί χρειάζεται νερό ο οργανισμός μας; Ποια τα οφέλη του;
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Γιατί χρειάζεται νερό ο οργανισμός μας;

Γιατί χρειάζεται νερό ο οργανισμός μας;

Γνωρίζετε ότι το 60% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό;
Το νερό συμμετέχει, αδιαμφισβήτητα, σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας και αποτελεί από τα πλέον σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου οργανισμού. Βοηθάει τόσο στην εξωτερική εικόνα του δέρματος όσο και στη σωστή λειτουργία των οργάνων στο ανθρώπινο σώμα.
Όπως είναι ήδη γνωστό, στα συστατικά του νερού δεν υπάρχουν θερμίδες υπάρχουν ωστόσο στα συστατικά του ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο σε διαφορετικές αναλογίες βάσει της προέλευσης του νερού.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφερθεί και τι ακριβώς συμβαίνει με τον για τον «κανόνα» των 8 ποτηριών νερό ημερησίως. Στην πραγματικότητα το πόσο νερό πρέπει να καταναλώσει ο κάθε οάνθρωπος αφορά τον εκάστοτε οργανισμό. Αναμφισβήτητα, ο κανόνας των οκτώ ποτηριών νερό είναι ένα καλό ξεκίνημα, αλλά εξαρτάται με το στάδιο ζωής στο οποίο ο κάθε άνθρωπος βρίσκεται, καθώς υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες στον κάθε ένα.

Τι προσφέρει το νερό στον ανθρώπινο οργανισμό;

  1. Το νερό λειτουργεί κι ως καλλυντικό ομορφιάς: Το νερό θρέφει την επιδερμίδα και απαλύνει τις ρυτίδες όταν αυτές εμφανίζονται λόγω αφυδάτωσης του οργανισμού. Η κατανάλωση του νερού προσφέρει ενυδάτωση στα κύτταρα της επιδερμίδας, τα οποία αναζωογονούνται.
  2. Βοηθάει στην ενίσχυση του πεπτικού συστήματος: Μαζί με τις φυτικές ίνες που παίρνετε από τις τροφές, το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου.
  3. Γεμίζει με ενέργεια τον ανθρώπινο οργανισμό: Η αφυδάτωση μπορεί να φέρει το αίσθημα της εξάντλησης, να μειώσει δηλαδή τα αποθέματα της ενέργειάς, γι’ αυτό καλό είναι να μην νιώθουμε έντονα το αίσθημα της δίψας
  4. Ανακουφίζει τους πονοκεφάλους: Ο πονοκέφαλος βρίσκεται ανάμεσα στα πιο συχνά συμπτώματα της αφυδάτωσης. Αρκετές είναι οι μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση των.


πωσ προκαλειται η αφυδατωση;

Η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε υγρά μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Ως αφυδάτωση ορίζεται όταν το σώμα χάνει περισσότερο νερό ή υγρά από αυτό που χρειάζεται.
Η αφυδάτωση, μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με τον βαθμό της έλλειψης νερού.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ταχύτερη κόπωση, μείωση της αθλητικής απόδοσης, μειωμένες ικανότητες αντίληψης, σκέψης και μνήμης και γενικότερα μια κατάσταση σύγχυσης. Αν η αφυδάτωση διατηρηθεί στον χρόνο, παρουσιάζονται από δυσλειτουργίες ως και σοβαρά προβλήματα στο καρδιαγγειακό, στο γαστρεντερικό και στο ουροποιητικό σύστημα.  Ειδικότερα, έχει βρεθεί ότι τα περιστατικά νεφρολιθίασης λόγω ανεπαρκούς ενυδάτωσης, αλλά και αύξησης της παχυσαρκίας.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η δίψα αντανακλά μια ήδη υπάρχουσα αφυδάτωση. Ενας εύκολος τρόπος να ελέγξουμε τα επίπεδα υδάτωσης του οργανισμού μας είναι το χρώμα των ούρων. Εάν είναι σκούρο και όχι διαυγές υποκίτρινο, πρέπει να πιούμε μεγαλύτερη ποσότητα υγρών.

About Author

Related posts

Give a comment