ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Ο καρκίνος συνδέεται με τη διατροφή;

Ο καρκίνος συνδέεται με τη διατροφή;

Γιατί πρέπει να έχω ισορροπημένη διατροφή;

Έχουν γίνει πολλές μελέτες για το αν συνδέεται η διατροφή με την εμφάνιση καρκίνου. Αν ισχύει το «είμαστε ο,τι τρώμε», τότε πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των τροφών που καταναλώνονται ημερησίως. Σύμφωνα με έρευνες η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε και τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτική δράση και επιδρόυν θετικά στην πρόληψη του καρκίνου.

Πως η διατροφή σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου;

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη θερμιδών συνδέεται με διαφορετικές μορφές καρκίνων.  Υπάρχουν, ωστόσο ορισμένες τροφές που δημιουργούν ασπίδα ενάντια στην εμφάνιση κάποιου καρκίνου και κάποιες που ενδεχομένως βοηθάνε στην εμφάνισή του. Πιο συγκεκριμένα, μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιέχει φρούτα, λαχανικά, ωμό ελαιόλαδο, φυτικές ίνες και ζυμαρικά. Καλό είναι να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, το οποίο ενδεχομένως συμβάλλει στην εμφάνιση του καρκίνου λόγω της αιμοσφαιρίνης που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, το ζωικό λίπος και τα καρκινογόνα που αναπτύσσονται με τις μεγάλες θερμοκρασίες ψησίματος.

Τι μπορώ να κάνω για πρόληψη του καρκίνου;

Οι παράγοντες εμφάνισης κάποιου καρκίνου μπορεί να είναι διατροφολογικοί, κληρονομικοί, το κάπνισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου ή η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες στους χώρους εργασίας και στο περιβάλλον.

Η δημιουργία μιας καθημερινότητας που περιλαμβάνει τα παρακάτω θα ωφελήσει τον οργανισμό σας:

– Διατήρηση του φυσιολογικού βάρους
– Άσκηση τουλάχιστον 30’ την ημέρα 4-5 φορές την εβδομάδα
– Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ημερησίως
– Περιορισμός στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος
– Περιορισμένη χρήση αλκοολ
– Διακοπή του καπνίσματος

Τέλος, ο συχνός έλεγχος των αιματολογικών σας εξετάσεων είναι το κλειδί για την πρόληψη. Μην αμελείτε τις εξετάσεις ανά 6 μήνες ή ανά ένα χρόνο, ανάλογα με τη συμβουλή του ιατρού σας. Στα Μικροβιολογικά μας Εργαστήρια, μπορείτε να βρείτε τα πλέον οικονομικά πακέτα που ελέγχουν τους καρκινικούς δείκτες.

About Author

Related posts

Give a comment