Η βιοτίνη (βιταμίνη Β7) χρησιμοποιείται σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες, οι οποίες συσχετίζενται με τη χρήση των λιπών, των υδατανθράκων και των αμινοξέων, αναμειγνύεται στη μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα και είναι εξίσου σημαντική στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Η βιοτίνη στον οργανισμό μας:
Όταν επίπεδα της βιοτίνης (βιταμίνη Β7) στον οργανισμό μας είναι στα σωστά επίπεδα, τότε θα δούμε πως τα μαλλιά, τα νύχια και η επιδερμίδα μας βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση.
Τα φυσιολογικά επίπεδα βιοτίνης σε υγιείς ενήλικες ποικίλουν από 200 με 1200 ng/L, με βέλτιστα επίπεδα τα 400-500 ng/L σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως θεωρείται ότι κάποιος έχει έλλειψη βιοτίνης (βιταμίνη Β7), όταν τα επίπεδα βιοτίνης είναι κάτω από 100 ng/L.
Η βιοτίνη (βιταμίνη Β7) είναι εξαιρετικά σημαντική για τον ανθρώπιν οργανισμό και συμβάλλει επίσης στη σωστή λειτουργία του συκωτιού.
Έλλειψη Βιοτίνης
Η έλλειψη βιοτίνης είναι σπάνια. Οι απαιτούμενες ποσότητες είναι μικρές 30mcg την ημέρα και η βιοτίνη υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων.
Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκληθεί από:
- ανεπαρκή πρόσληψη μέσω διατροφής
- κληρονομικότητα
- γενετικές διαταραχές που σχετίζονται με το μεταβολισμό της
Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως αραίωση μαλλιών, εύθρυπτα νύχια ή δερματικά εξανθήματα, συνήθως στο πρόσωπο.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι πρόσφατες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Βιοτίνη μπορεί να προκαλέσει παρεμπόδιση στις εργαστηριακές ανοσοεξετάσεις. Η βιοτίνη (βιταμίνη Β7) είναι μια ασφαλής αλλά και απαραίτητη βιταμίνη που λαμβάνεται μέσω ενός υγιούς διαιτολογίου. Τα τελευταία χρόνια η χρήση της βιοτίνης ως ιατρικό σκεύασμα αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής (πολυβιταμίνες) και καλλωπισμού είναι εκτενής.
Η βιοτίνη επίσης συνταγογραφείται για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών καταστάσεων. Όπως νευρολογικά νοσήματα (π.χ σκλήρυνση κατά πλάκας) και μεταβολικά νοσήματα (π.χ διαβήτης τύπου 2).
Η παρεμπόδιση που προκαλεί η βιοτίνη στις ανοσολογικές εξετάσεις, διαφόρων κατασκευαστών, ενδέχεται να προκαλέσει είτε ψευδώς μειωμένες, είτε ψευδώς αυξημένες τιμές στα αποτελέσματα.
Οι ασθενείς μπορεί να μη γνωρίζουν ότι τα συμπληρώματα που παίρνουν περιέχουν βιοτίνη, τα περισσότερα εργαστήρια δεν γνωρίζουν αν τα δείγματα που αναλύουν περιέχουν βιοτίνη και επομένως οι κλινικοί ιατροί μπορεί να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση ανακριβή εργαστηριακά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με αξιολόγηση, καμία από τις εξετάσεις της Abbott Diagnostics, που χρησιμοποιούμε στα Μικροβιολογικά μας Εργαστήρια, δεν χρησιμοποιεί μεθοδολογία που να επηρεάζεται από τη βιοτίνη.