Ζάxαρη:Τι προκαλεί στον οργανισμό η αυξημένη κατανάλωση της;
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Τι προκαλεί στον οργανισμό η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης;

Τι προκαλεί στον οργανισμό η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης;

Από που προσλαμβάνουμε τη ζάχαρη;

 Η ζάχαρη βρίσκεται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αναλυτικότερα, την προσλαμβάνουμε μέσω της καθαρής ή μερικώς επεξεργασμένης μορφής της αλλά και μέσω των φρούτων. Η διατροφή που ακολουθείται πλέον, περιλαμβάνει αρκετή ποσότητα ζάχαρης με αποτέλεσμα να καταναλώνεται περισσότερη ποσότητα από αυτή που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Η κατανάλωση περισσότερης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά από προβλήματα.
Η ζάχαρη υπάρχει σχεδόν παντού, σε παιδικές τροφές, έτοιμα τυποποιημένα φαγητά ακόμα και σε διαιτητικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει πως η κατανάλωση ζάχαρης είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ευθύνεται για την παχυσαρκία, καθώς και άλλες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν καταναλώνουμε ζάχαρη;

1. Αυξάνει το σωματικό βάρος
Η πρόσθετη ζάχαρη που βρίσκεται στα αναψυκτικά και στα γλυκά είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της αυξημένης παχυσαρκίας, τα τελευταία χρόνια. Αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και γλυκά κρύβουν συνήθως μεγάλα ποσοστά ζάχαρης και τα περισσότερα περιέχουν φρουκτόζη, ένα είδος απλού σακχάρου. Η κατανάλωση φρουκτόζης ανοίγει την όρεξη και την επιθυμία για φαγητό περισσότερο από τη γλυκόζη. Τα ζαχαρούχα ποτά και αναψυκτικά δεν «κόβουν» την πείνα. Αμντιθέτως την αυξάνουν, για να καταναλώνονται περισσότερες θερμίδες, που κατα συνέπεια θα οδηγήσει τον ανθρώπινο οργανισμό σε αύξηση βάρους.

2.  Φέρνει ξαφνική ενέργεια που εξαφανίζεται άμεσα
Τα τρόφιμα και τα ποτά με πρόσθετη ζάχαρη έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει πως κατά την κατανάλωσή τους, αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα και κατα συνέπεια και τα επίπεδα της ινσουλίνης.
Με αυτό τον τρόπο προέρχεται στον οργανισμό ξαφνική ενέργεια, που είναι στιγμιαία, καθώς γίνεται ραγδαία η πτώση στο σάκχαρο του αίματος. Αυτό συμβαίνει γιατί όλα τα προϊόντα που περιέχουν μεγάλα ποσοστά ζάχαρης χωρίς να περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτείνες ή λίπη παρέχουν στιγμιαία υψηλά επίπεδα ενέργειας και έπειτα επιφέρουν ραγδαία πτώση στο αίμα. Η πτώση του σακχάρου ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες παρενέργειες, όπως έντονη πείνα, πτώση της ψυχολογίας κ.α


3. Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στη σημερινή εποχή να υπάρξει σύνδεση της παχυσαρκίας με την έντονη κατανάλωση ζάχαρης αλλά και των επεξεργασμένων υδατανθράκων (αλεύρι), ο παραπάνω συνδυασμός αποτελεί ίσως έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες εμφάνισης διαβήτη. Η κατανάλωση ζάχαρης για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, πράγμα που αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη.

4.  Ενδέχεται να συνδέεται με την εμφάνιση κάποιων ειδών καρκίνου
Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης μιας σειράς από καρκίνους. Μια διατροφή  που βασίζεται σε τροφές και ποτά που περιέχουν ζάχαρη ενδέχεται να οδηγήσουν σε εμφάνιση παχυσαρκίας, πράγμα που μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου.
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή στο σώμα και ίσως οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα παραπάνω αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

ζαχαρη: Περιόρισε την κατανάλωση τησ!

Τα φυσικά σάκχαρα που προέρχονται από φρούτα, λαχανικά και σωστή διατροφή είναι τα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Μεταβολίζονται εύκολα, δεν ταλαιπωρούν τα όργανα και επίσης περιλαμβάνουν θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες.

Προγραμματίστε σήμερα τις αιματολογικές σας εξετάσεις σε ένα από τα εργαστήριά μας και ελέγξτε τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό σας. Δείτε εδώ τον τιμοκατάλογο μας με κάποιες ενδεικτικές εξετάσεις.
Ενημερωθείτε εκτενέστερα τηλεφωνώντας στο 21 0272 0030 ή στο 210 27 98 060.

About Author

Related posts

Give a comment