Τι είναι η αναιμία και από τι μπορεί να προκληθεί; Αυτές είναι δυο ερωτήσεις στις οποίες πολλοί άνθρωποι ψάχνουν απαντήσεις ώστε να μεριμνήσουν για την υγεία τους. Η αναιμία λοιπόν, είναι μια διαταραχή στο αίμα κατά την οποία υφίσταται ανεπάρκεια σε ερυθρά αιμοσφαίρια, των οποίων ο ρόλος είναι να μεταφέρουν την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στους ιστούς του σώματος καθώς και η μεταφορά του διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες και η απομάκρυνσή τους με την εκπνοή.
Υπάρχουν πολλές μορφές αναιμίας, καθεμιά από τις οποίες έχει τη δική της αιτία πρόκλησης, διαφορετική διάρκεια και συμπτώματα. Από τα συχνότερα συμπτώματα είναι η αδυναμία, η ταχυκαρδία, οι ζαλάδες, ο πονοκέφαλος κ.α. Ανάλογα με το είδος μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, τη λήψη συμπληρωμάτων ή και φαρμάκων πάντα με βάση τη διάγνωση και τις οδηγίες του αρμόδιου γιατρού.
Αναιμία: Μορφές και αίτια πρόκλησης
- Σιδηροπενική αναιμία
Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας και τα αίτια πρόκλησης της είναι η έλλειψη σιδήρου που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, βασικού συστατικού των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανεπάρκεια πρόσληψης ή μη επαρκούς απορρόφησης ή λόγω απώλειας αίματος και έχει ως αποτέλεσμα το να εμποδίζει τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς.
Πολύ συχνά εμφανίζεται σε εγκύους ή σε γυναίκες με βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, καθώς και σε αθλητές. Για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής αναιμίας χορηγούνται συμπληρωμάτων σιδήρου και γίνεται προτροπή για κατανάλωση τροφών πλουσίων σε αυτόν.
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι κληρονομική διαταραχή του αίματος και οι αιτίες της είναι μια ελαττωματική μορφή αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα μέσω του αίματος και που η μορφή αυτή αναιμίας αναγκάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να αποκτήσουν ένα ανώμαλο σχήμα και έπειτα πεθαίνουν πρόωρα, οδηγώντας σε μια χρόνια έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων.
- Αναιμία Χρόνιας Νόσου
Μερικές οξείες ή χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες καθώς και νεοπλασματικές, μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στις περιπτώσεις αυτές εντοπίζεται και η αναιμία χρόνιας νόσου που είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή αναιμίας μετά τη σιδηροπενική.
- Μεγαλοβλαστική αναιμία
Η ανεπάρκεια του οργανισμού σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β-12 που είναι θρεπτικά συστατικά υπεύθυνα για την παραγωγή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να προκαλέσει την μειωμένη παραγωγή τους και στη συνέχεια την μεγαλοβλαστική αναιμία. Το φυλλικό οξύ και η Β12 λαμβάνονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής και δεν τα συνθέτει από μόνος του ο οργανισμός.
- Αιμολυτική αναιμία
Τα αίτια της αιμολυτικής αναιμίας είναι το γεγονός ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται με ταχύτερο ρυθμό από αυτόν με τον οποίο ο μυελός των οστών τα αντικαθιστά. Η μορφή αυτή αναιμίας μπορεί να είναι κληρονομική ή και επίκτητη.
- Μεσογειακή αναιμία
Η μεσογειακή αναιμία, αλλιώς και θαλασσαιμία, συνιστά ένα είδος κληρονομικής διαταραχής του αίματος που προκαλείται από μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων που παράγουν αιμοσφαιρίνη. Είναι σοβαρή μορφή αναιμίας καθώς πρόκειται για αδυναμία παραγωγής αρκετής ποσότητας αιμοσφαιρίνης στο μυελό των οστών, προκαλώντας προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδιού και στην υγεία του στην πορεία της ζωής του. Στην αντιμετώπιση της μορφής αυτής αναιμίας περιλαμβάνεται η χρήση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, μεταγγίσεις αίματος και μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών.
Τέλος, μερικά ακόμα αίτια εμφάνισης κάποιας μορφής αναιμίας είναι οι διαταραχές στο έντερο, η ηλικία με τα άτομα άνω των 65 ετών να κινδυνεύουν περισσότερο, αυτοάνοσα νοσήματα, αιματολογικές παθήσεις, έκθεση σε τοξικά, αλκοολισμός, λοιμώξεις κ.α.
Αιματολογικές Εξετάσεις και διάγνωση της αναιμίας
Η αναιμία μπορεί να διαγνωστεί μέσω γενικής εξέτασης αίματος. Κλείνοντας ένα ραντεβού με τον ιατρό σας, εκείνος θα καταγράψει το ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό σας και θα σας γράψει τις κατάλληλες εξετάσεις. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν συνήθως έλεγχο ερυθρών αιμοσφαιρίων, αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη, φερριτίνης, σιδήρου ορού, τρανσφαιρίνης αιμοπεταλίων, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β12 κ.α.
Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα γίνει και βιομηχανικός έλεγχος ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη διάγνωση και να καθοριστούν τα αίτια και η μορφή της αναιμίας εφόσον διαγνωστεί. Σε ασθενείς με αναιμία, ανάλογα την κάθε μορφή, απαιτείται επανεξέταση με αιματολογικό έλεγχο ανά 3 ή 6 μήνες.
Στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια μας μπορείτε να κάνετε όλες τις εξετάσεις. Δείτε τον τιμοκατάλογο μας και ενημερωθείτε αναλυτικά στα τηλέφωνα των εργαστηρίων μας 21 0272 0030 και 210 27 98 060.