Φρόντισε την καρδιά σου με σωστή διατροφή | Κουκουλάρης
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Φρόντισε την καρδιά σου με σωστή διατροφή

Φρόντισε την καρδιά σου με σωστή διατροφή

Η καρδία αποτελεί το σημαντικότερο όργανο του σώματός μας, διατηρώντας μας στη ζωή, για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να μεριμνούμε για την υγεία της. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μιας ισορροπημένης διατροφής συνιστούν τις καλύτερες μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η διατροφή είναι σαφώς το θεμέλιο για μια υγιή καρδία, ενώ συμπεριλαμβάνοντας στο καθημερινό διαιτολόγιο μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συμβάλουμε στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ενισχύουμε την λειτουργιά της καρδίας και των αιμοφόρων αγγείων.

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 9 τροφές που προστατεύον και ενισχύουν την λειτουργία της καρδιάς και τις οποίες οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει ως τα καλύτερα τρόφιμα για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

1. Ελαιόλαδο: Προστατεύει την καρδιά και ενισχύει την λειτουργία της

Το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα θαυματουργά συστατικά για μια καλή και υγιή ζωή. Ως τροφή έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω των πολυφαινόλων που προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη καρδιακών επεισοδίων. Συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς καθώς είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων, «καλών» λιπαρών και Βιταμίνης Ε.

2. Πράσινο τσάι: Ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολυάριθμα οφέλη για την καρδιά

Το πράσινο τσάι είναι ένα ρόφημα το οποίο προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στον οργανισμό μας. Προστατεύει και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, τις πολυφαινόλες και τις κατεχίνες. Επιπλέον, το πράσινο τσάι συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

3. Βρώμη: Ενισχύει την καρδιά και μειώνει την ολική και LDL χοληστερόλη

Η βρώμη είναι εξαιρετικά θρεπτική και μπορεί να συμπεριληφθεί σε πολλές μορφές στη διατροφή μας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, στοιχείο καταλυτικό, καθώς αυτές έχουν δείξει οι επιστημονικές μελέτες ότι φέρουν υψηλές προστατευτικές ιδιότητες για την καρδία.

Πιο συγκεκριμένα, οι φυτικές ίνες συνολικά προστατεύουν την καρδιά από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ η βρώμη βοηθά την καρδιά, μέσω της μείωσης της LDL, της «κακής» χοληστερόλης και στη διατήρηση σταθερών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

4. Ξηροί καρποί: Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες

Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και άλλοι καρποί έχουν αναγνωριστεί ως οι πιο προστατευτικές για την καρδιά τροφές. Συμβάλουν καθοριστικά, αν καταναλώνονται σε σταθερή βάση, στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, είναι πλούσιοι σε βιταμίνη E, μαγνήσιο και φυτικές ίνες και ιδιαίτερα τα αμύγδαλα που συνιστούν μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου.

5. Όσπρια: Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών

Τα όσπρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών και η τακτική τους κατανάλωση μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Πρώτες στη λίστα με τα όσπρια που λειτουργούν ως ασπίδα για την υγεία της καρδιάς είναι οι φακές που περιέχουν βιταμίνες Β1, Β3 και Β6, πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο.

6. Φρούτα του δάσους: Πλούσια σε φλαβονοειδή

Τα φρούτα του δάσους όπως τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, τα μούρα και οι φράουλες περιέχουν υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών, πιο συγκεκριμένα τα φλαβονοειδή που εξουδετερώνουν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες στο σώμα ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην καλή λειτουργιά της καρδιάς. Επιπλέον, τα φλαβονοειδή μειώνουν την αρτηριακή πίεση στοιχειό εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία της καρδίας.

7. Ντομάτα: Πλούσια σε λυκοπένιο

Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο και αυτό την κάνει μια τροφή ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καρδιά. Η ισχυρή δράση του λυκοπενίου συμβάλλει στην εξουδετέρωση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών από το σώμα. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να ενταθεί ευχάριστα σε πάρα πολλά γεύματα.

8. Ομέγα-3 λιπαρά: Λιπαρά ψάρια για προστασία της καρδιάς από τις θρομβώσεις

Τα ομέγα-3 λιπαρά βρίσκονται κατά βάση στα λιπαρά ψάρια και οι επιστήμονες συνιστούν την κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Τα ομέγα-3 λιπαρά μειώνουν αποδεδειγμένα τις φλεγμονές, την αρτηριακή πίεση, την αθηροσκλήρωση, τις αρρυθμίες, τον κίνδυνο για θρόμβωση, για καρδιοπάθειες και για εγκεφαλικά. Στα λιπαρά ψάρια συγκαταλέγονται οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η τσιπούρα και το λαυράκι.

9. Αβοκάντο

Το αβοκάντο αποτελεί εκπληκτική  πηγή καλίου και μονοακόρεστων λιπαρών που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδία. Είναι πλούσιο επίσης στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και στην βιταμίνη Κ που ρυθμίζει την πηκτικότητα του αίματος.

Τώρα γνωρίζετε ποιες τροφές λειτουργούν ως ασπίδα για την καρδιά σας και μπορείτε να τις εντάξετε άμεσα στην διατροφή σας. Σε κάθε περίπτωση οι τακτικές εξετάσεις για την υγεία της καρδίας μας είναι εξαιρετικά σημαντικές και καλό είναι να γίνονται τακτικά. Στα Μικροβιολογικά εργαστήρια Κουκουλάρης μπορείτε να βρείτε συγκεκριμένη εξέταση για το αν διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο.

Δείτε τον τιμοκατάλογο μας για όλες τις εξετάσεις και ενημερωθείτε αναλυτικά στα τηλέφωνα των εργαστηρίων μας 21 0272 0030 και 210 27 98 060.

About Author

Related posts

Give a comment