Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 είναι ένας ιός που εμφανίστηκε το 2009. Η γρίπη αυτή, όταν πρωτοεμφανίστηκε, ονομάστηκε γρίπη των χοίρων, γιατί ο ιός περιέχει γονίδια από τον ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων σε έναν συνδυασμό που δεν είχε εμφανιστεί μέχρι τότε.
Παρακάτω αναφέρονται αναλυτικά τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1, στις ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και σε τρόπους προφύλαξης από αυτή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης Η1Ν1;
Τα γενικά συμπτώματα της εποχικής ή Η1Ν1 γρίπης διαρκούν από 2 εώς 7 ημέρες στους περισσότερους ασθενείς και είναι κατά κύριο λόγο τα ακόλουθα:
- Πονόλαιμος
- Μπούκωμα στη μύτη και καταρροή
- Πυρετός
- Πονοκέφαλος
- Μυϊκοί πόνοι
- Γενική αδιαθεσία και αίσθημα κόπωσης
- Βήχας
- Ρίγη
- Διάρροια και έμετοι
Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης Η1Ν1;
Η μετάδοση του ιού της γρίπης Η1Ν1 γίνεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδίδεται και μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες, όπως πόμολα, κ.α., ενώ μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή και τα μάτια.
Ποιές ομάδες ατόμων θεωρούνται υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τη γρίπη Η1Ν1;
Στις «ομάδες υψηλού κινδύνου» ανήκουν τα άτομα των οποίων είναι πολύ ευαίσθητος ο οργανισμός τους για διάφορους λόγους και ακόμη και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να τους δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές όπως είναι η πνευμονία. Πιο αναλυτικά, στις βασικές κατηγορίες αυτές ανήκουν:
- Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
- Οι γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης
- Παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, με άσθμα, με σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος
- Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο
- Άτομα με ΗΙV λοίμωξη κ.α.
Μέτρα προστασίας για τον ιό της γρίπης Η1Ν1
Τα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης είναι τα εξής:
- Εμβολιασμός κάθε χρόνο, ιδιαίτερα αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες. Το εμβόλιο καλό θα ήταν να γίνεται Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου.
- Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών & χρήση αντισηπτικού
- Βήχουμε και φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας ή σε κάποιο χαρτομάντιλο
- Όταν νοσούμε προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας
- Χρήση μάσκας
- Αποφυγή κλειστών χώρων
- Τακτικός αερισμός των χώρων
Γίνεται αντιληπτό, ότι η γρίπη Η1Ν1 είναι μια γρίπη που εμφανίζεται κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον χειμώνα είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα προστασίας από αυτή. Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο για να προστατευτείτε. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να ενισχύετε τον οργανισμό σας καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες των ιατρών. Ενώ σε περίπτωση νόσησης καλό είναι να προφυλάσσουμε τους συνανθρώπους μας, τηρώντας όλους κανόνες υγιεινής.
Επικοινωνήστε με τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια μας για οποιαδήποτε εξέταση αίματος επιθυμείτε και ενημερωθείτε μέσα από το site μας για τον τιμοκατάλογο μας καθώς και για όλες τις προσφορές υγείας μας.