Η οστεοπόρωση αποτελεί μια σκελετική νόσο αρκετά συχνή, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Bασικό χαρακτηριστικό της είναι η απώλεια οστικής μάζας και η ευαισθησία των οστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου κάποιος να υποστεί κάταγμα σε πιο τακτική βάση ακόμα και σε περιπτώσεις ήπιων ατυχημάτων. Τα κατάγματα υποβιβάζουν όπως είναι επόμενο σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με οστεοπόρωση.
Αντιλαμβάνεστε επομένως πως η πρόληψη όσον αφορά στην οστεοπόρωση είναι πολύ σημαντική, ώστε να αποφευχθεί κάποιο κάταγμα ή αν έχει κάποιος ήδη υποστεί, αυτό να μην επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει τα πιο συχνά συμπτώματα και τις αιτίες εμφάνισης οστεοπόρωσης σε ένα άτομο, ώστε να ενημερωθείτε αναλυτικά.
Οστεοπόρωση: Ποια τα συμπτώματα της;
Τα συμπτώματά της οστεοπόρωσης στα αρχικά της στάδια πολλές φορές δεν είναι ιδιαίτερα έντονα και έτσι ο ασθενής δεν τα αντιλαμβάνεται. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ο ασθενής μπορεί να μην εμφανίσει ακόμα και κανένα σύμπτωμα. Για αυτό, όπως άλλωστε και σε κάθε θέμα που αφορά την υγεία μας, η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική και καταλυτική από την θεραπεία, έτσι και στην περίπτωση της οστεοπόρωσης. Η διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι μια απλή διαδικασία. Κατά βάση γίνεται με τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας μαζί και με άλλες εξετάσεις που ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνουν.
Όταν η οστεοπόρωση προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, πραγματοποιεί αλλαγές στα οστά του ασθενή εκδηλώνοντας μια σειρά από συμπτώματα. Τα πιο συχνά από αυτά είναι τα ακόλουθα:
- Πόνος στην πλάτη και στη μέση
- Κύφωση ή σκολίωση
- Απώλεια ύψους και καμπούριασμα
- Κατάγματα που συμβαίνουν σε πολύ πιο τακτική βάση και από σχετικά μικρές πτώσεις ή ατυχήματα (στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη ή στον καρπό)
Οστεοπόρωση: Αίτια και παράγοντες κινδύνου
Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κίνδυνου καθώς και αίτια που αποδεδειγμένα ενισχύουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:
- H ηλικία του ασθενή, με τις πιθανότητες να αυξάνονται μετά την ηλικία των 50 ετών και ειδικά στις γυναίκες, μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης
- Το φύλο καθώς έχει αποδειχθεί πλέον ότι εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες από ότι σε άνδρες
- Tο οικογενειακό ιστορικό, γενετικοί παράγοντες, ιστορικό κατάγματος
- Το βάρος και το ύψος
- Το μικρό σωματότυπο και το χαμηλό σωματικό βάρος
- Το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ
- Οι διατροφικές συνήθειες και οι ελλείψεις σε ασβέστιο και βιταμίνη D
- Η καθιστική ζωή
- Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές
- Διάφορες παθήσεις
- Έλλειψη άσκησης
Θεραπεία για την οστεοπόρωση και η σημασία της βιταμίνη D και του ασβεστίου
Η θεραπεία της οστεοπόρωσης περιλαμβάνει αρχικά την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως συχνή άσκηση, λήψη αρκετής ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης D. Συγχρόνως, απαιτείται η διακοπή του καπνίσματος και άλλων επιβλαβών για τον οργανισμό συνηθειών. Η χορήγηση κάποιας φαρμακευτικής αγωγής γίνεται αφού ο ιατρός καθορίσει την καλύτερη στρατηγική για εσάς.
Πιο αναλυτικά, η ήπια φυσική και καθημερινή άσκηση, όπως το περπάτημα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Συμβάλει επίσης στην πρώιμη αντιμετώπισης αυτής. Αυξάνει την ισορροπία, τη δύναμη, και την αντοχή του σώματος και των οστών. Επίσης, η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D μέσω της διατροφής σας είναι πάρα πολύ σημαντική. Οι ουσίες αυτές είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των οστών και την υγιή οστική μάζα.
Έρευνες τονίζουν ότι η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου συνδέεται με χαμηλή οστική μάζα, ταχεία απώλεια οστού και υψηλά ποσοστά καταγμάτων. Τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, όπως το γιαούρτι, τα αμύγδαλα, τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, καθώς και τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και σολομός. Από την άλλη η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο τόσο από τα τρόφιμα όσο και από τα συμπληρώματα και ενισχύει τους μύες μας να κινούνται. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι οι κρόκοι των αυγών, το συκώτι κ.α.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις και ειδικά οι γυναίκες που είναι άνω τον 50 ετών. Με τον τρόπο αυτό θα μεριμνήσετε προληπτικά για την υγεία σας. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, εκείνος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα και θα σας ορίσει όλες τις εξετάσεις που θα πρέπει να κάνετε.
Δείτε τον τιμοκατάλογο μας για όλες τις εξετάσεις και ενημερωθείτε αναλυτικά στα τηλέφωνα των εργαστηρίων μας 21 0272 0030 και 210 27 98 060.