Ουρικό Οξύ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται; | Κουκουλάρης
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Ουρικό Οξύ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Ουρικό Οξύ: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Το ουρικό οξύ αποτελεί προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών, οι οποίες συνιστούν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στον πυρήνα των ανθρώπινων κυττάρων που κυκλοφορεί στο αίμα. Το ουρικό οξύ παράγεται όταν το σώμα διασπά την πουρίνη. Ο οργανισμός μας αποβάλει ουσίες που το είναι άχρηστες, μια από αυτές τις ουσίες λοιπόν είναι και το ουρικό οξύ.

Το αυξημένο ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα και παθήσεις των νεφρών, όπως πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ουρικού οξέος διαλύεται στο αίμα και κατευθύνεται στα νεφρά, όπου φιλτράρεται και αποβάλλεται με τα ούρα. Αν το σώμα σας παράγει πάρα πολύ ουρικό οξύ ή δεν αφαιρεί αρκετό, αυτό είναι ένδειξη κάποιας δυσλειτουργίας. Παρακάτω θα αναλύσουμε τι σημαίνει το αυξημένο ουρικό οξύ, ποια τα συμπτώματα του και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει στην υγεία μας;

Ουρικό οξύ: Σε τι οφείλονται οι υψηλές τιμές του;

Το ουρικό οξύ στις φυσιολογικές του τιμές και συνθήκες αποβάλλεται από τον οργανισμό, σε μερικές περιπτώσεις όμως, ο μηχανισμός αποβολής του ουρικού οξέος δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα τα επίπεδά του στο αίμα να αυξάνονται και το άτομο να οδηγείται στην εκδήλωση υπερουριχαιμίας. Η υπερουριχαιμία είναι παθολογική κατάσταση πριν την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας και ευθύνεται ως ένα βαθμό για τον σχηματισμό των ουρολίθων και την πρόκληση νεφρικών βλαβών. Έτσι όταν το αυξημένο ουρικό οξύ δεν αποβάλλεται, δημιουργεί κρυστάλλους οι οποίοι συγκεντρώνονται στις αρθρώσεις και στα νεφρά.

Οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται από το 3,5 μέχρι το 6.0 mg/dL για τις γυναίκες και ως το 7 mg/dL για τους άνδρες. Η αύξηση του ουρικού οξέος στον οργανισμό μας μπορεί να οφείλεται είτε σε υπερβολική πρόληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είτε σε αδυναμία του οργανισμού να αποβάλει από τα νεφρά μας το φυσιολογικά παραγόμενο από τον μεταβολισμό των τροφών ουρικό οξύ. Ενώ όταν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα υπερβαίνουν 10 mg/dL, τότε αυξάνεται κατακόρυφα και ο κίνδυνος ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας.

Παράγοντες που σχετίζονται με τις υψηλές τιμές του ουρικού οξέος είναι:

  • H γενετική προδιάθεση,
  • το αυξημένο σωματικό βάρος,
  • το άγχος
  • η μεγάλη πρόσληψη πρωτεϊνών, αλκοόλ, ζάχαρης,
  • η λήψη κάποιων συγκεκριμένων φαρμάκων (π.χ. διουρητικά),
  • η νεφρική ανεπάρκεια,
  • ο διαβήτης,
  • η αφυδάτωση κ.α.

Τι συμπτώματα έχει το υψηλό ουρικό οξύ;

Πολλές φορές το υψηλό ουρικό οξύ δεν εμφανίζει συμπτώματα και οι ασθενείς το ανακαλύπτουν τυχαία όταν πραγματοποιούν εξετάσεις αίματος και έρχονται αντιμέτωποι με μια αυξημένη τιμή. Για τον λόγο αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις ώστε να ελέγχουμε ότι όλες οι τιμές μας είναι φυσιολογικές. Ωστόσο, τα πιο συχνά συμπτώματα του υψηλού ουρικού οξέος είναι:

  • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας φλεγμονώδους αρθρίτιδας, που εμφανίζονται με διογκωμένες αρθρώσεις 
  • Δημιουργία πετρών στα νεφρά καθώς και ουρική νεφροπάθεια
  • Νεφρική ανεπάρκεια, που συνιστά και το πιο σοβαρό σύμπτωμα η οποία εκδηλώνεται ως μειωμένη ούρηση, δύσπνοια, οίδημα στα άκρα, σύγχυση και υπνηλία, κόπωση, ή πόνο στο στήθος.

Πώς αντιμετωπίζεται το ουρικό οξύ;

Μέσα από αιματολογικές εξετάσεις  ο γιατρός σας βλέπει το επίπεδο του ουρικού οξέος σας. Η συμβουλή των ιατρών είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής. Η συχνή ενυδάτωση του οργανισμού με νερό και άλλα θρεπτικά ροφήματα είναι επίσης πολύ σημαντική καθώς επίσης και η απώλεια βάρους.

Πιο συγκεκριμένα συνιστάται:

  • Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών καθώς και δημητριακών ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Αποφύγετε συσκευασμένες τροφές και τροφές με πολλά συντηρητικά και ζάχαρη.
  • Συχνή κατανάλωση νερού που θα ενυδατώνει τον οργανισμό σας και θα μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας. Στόχος είναι τα 8-12 ποτήρια νερού την ημέρα.
  • Μείωσή των λιπών και του κόκκινου κρέατος, αλλά και τον γαλακτικών με υψηλά λιπαρά.

Παρόλα αυτά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ο αρμόδιος ιατρός χορηγεί και φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή ώστε να μειωθούν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Αυτό γίνεται αφού πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αφού μελετηθεί το ιστορικό σας.

Στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια Κουκουλάρης μπορείτε να κάνετε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις άμεσα και με την αξιοπιστία ενός εμπείρου μικροβιολογικού κέντρου. Μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες μας τις εξετάσεις στο  210 27 20 030.

About Author

Related posts

Give a comment