Ποιες τροφές περιέχουν κάλιο και ποιες οι ιδιότητές του;
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Ποιες τροφές περιέχουν κάλιο και ποιες οι ιδιότητές του;

κάλιο και οι ιδιότητες του

Ποιες τροφές περιέχουν κάλιο και ποιες οι ιδιότητές του;

Το κάλιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέταλλο που λειτουργεί στο σώμα μας ως ηλεκτρολύτης. Το κάλιο, μαζί με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες του ανθρώπινου οργανισμού, ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών. Οι ηλεκτρολύτες επίσης συμβάλουν καταλυτικά σε πολλές βασικές λειτουργίες του σώματος μας.

Το κάλιο προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος. Παρακάτω θα αναφερθούμε αναλυτικά σε όλες τις ιδιότητες του καλίου.

Κάλιο: Τα οφέλη και οι ιδιότητες του για την υγεία μας

Τo κάλιο είναι σύμμαχος μας στην διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας και της εύρυθμης λειτουργίας όλων των οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Πιο αναλυτικά μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη του καλίου στην υγεία μας είναι τα ακόλουθα:

  • Διεγείρει το νευρικό μας σύστημα

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο συμβάλουν στην διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του εγκεφάλου και στην οξυγόνωση αυτού, ενισχύοντας έτσι τη νευρική δραστηριότητα και αυξάνοντας τη γνωστική λειτουργία. Επίσης το κάλιο παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ενδυνάμωση της μνήμη και της μάθησης.

  • Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου του αίματος

Οι μειωμένες ποσότητες καλίου προκαλούν πτώση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, κεφαλαλγία, αδυναμία, τρέμουλο και νευρικότητα. Ενώ οι επαρκείς ποσότητες καλίου σταθεροποιούν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου ενισχύοντας όλες τις λειτουργίες του οργανισμού μας.

  • Μειώνει τις μυϊκές διαταραχές

Το κάλιο συμβάλει στην φυσιολογική λειτουργία των μυών, διατηρώντας σε πλήρη εγρήγορση και τα αντανακλαστικά των νεύρων μας που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μηνυμάτων από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο, ενώ αποτρέπει και τις κράμπες.

  • Ενισχύει τους μύες

Συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη των μυϊκών ιστών και στη χρήση της ενέργειας που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη μας.

  • Βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης 

Το κάλιο συμβάλει στην υγεία των οστών καθώς και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά.

  • Σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση

Το κάλιο είναι χρήσιμο για την εξισορρόπηση της κανονικής αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης. Επειδή ρίχνει την πίεση του αίματος, οι μελέτες δείχνουν ότι μειώνει επίσης και τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί να μειώσει κατά 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ενώ βοηθάει και στην απομάκρυνση του νατρίου, συνιστώντας έτσι απαραίτητο στοιχείο στη διατροφή των ατόμων με υπέρταση.

  • Διατηρεί την ισορροπία των επιπέδων νερού και υγρών

Ως ένας από τους βασικότερους ηλεκτρολύτες, το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση του επιπέδου των υγρών και στην μετάδοση ηλεκτρικών φορτίων σε όλο το σώμα. Ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο και στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο ανθρώπινο σώμα.

  • Μειώνει το άγχος και το στρες

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση διαφόρων ορμονών στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, οι υπερβολικές ποσότητες των οποίων φέρουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Κάλιο και διατροφή: Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Το σώμα μας δεν παράγει κάλιο, επομένως είναι σημαντικό να καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό. Τέτοιες κατά βάση είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Το φρούτο που έχει το περισσότερο κάλιο είναι το αβοκάντο, ακολουθούν οι μπανάνες, τα σύκα και τα πορτοκάλια.

Άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι ψημένες πατάτες, ο σολομός, ο τόνος, τα λευκά φασόλια, η κολοκύθα, το στραγγιστό γιαούρτι, το χαρούπι. Όσον αφορά τα λαχανικά το μαγειρεμένο σπανάκι και οι γλυκοπατάτες έχουν σημαντικές ποσότητες κάλιου. Μεταξύ των οσπρίων, οι μαγειρεμένες φακές έχουν την μεγαλύτερη ποσότητα.

Σημαντικές πηγές καλίου είναι επίσης τα εσπεριδοειδή, το πεπόνι, το αχλάδι, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα, τα βερίκοκα, η σταφίδα, το πλήρες γάλα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, η αγκινάρα, οι ξηροί καρποί χωρίς αλάτι, τα μανιτάρια, η ντομάτα και το νερό καρύδας. Επίσης καλές πηγές καλίου είναι το κρέας, όπως το κοτόπουλο.

Πόσο κάλιο χρειάζεσαι;

Μια επαρκής ημερήσια ποσότητα καλίου για τους ενήλικες είναι 4.700 mg / ημέρα.

Επικοινώνησε τώρα μαζί μας και εξέτασε και εσύ τα επίπεδα καλίου σου στα Μικροβιολογικά μας Εργαστήρια. Ενημερώσου από τον τιμοκατάλογο μας και στα τηλέφωνα των εργαστηρίων μας 21 0272 0030 και 210 27 98 060.

About Author

Related posts

Give a comment