Καρκινικοί δείκτες:Eξέταση για καρκίνο σε μαστό και ωοθήκες
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Ποιους δείκτες πρέπει να εξετάσουμε για τον καρκίνο του μαστού και τις ωοθήκες;

καρκινικοί δείκτες μαστός ωοθήκες

Ποιους δείκτες πρέπει να εξετάσουμε για τον καρκίνο του μαστού και τις ωοθήκες;

Καρκινικοί δείκτες μαστού και ωοθηκών: Τι είναι;

Οι καρκινικοί δείκτες είναι ουσίες που παράγονται από καρκινικά ή άλλα κύτταρα του σώματος μας ως προστασία και απάντηση του οργανισμού μας στην παρουσία καρκίνου ή σε κάποιες καλοήθεις παθήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καρκινικών δεικτών  είναι πρωτεΐνες και ένζυμα που παράγονται από φυσιολογικά καθώς και από καρκινικά κύτταρα.

Οι ουσίες αυτές μπορεί να βρίσκονται στο αίμα, στα ούρα, στα κόπρανα, στον καρκινικό ιστό ή σε άλλους ιστούς ή σωματικά υγρά. Σε ασθενείς με καρκίνο παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες και ανιχνεύονται κατά βάση με μοριακές και άλλες μεθόδους.

Στην ουσία είναι δείκτες νεοπλασίας, βιοχημικοί, που συνιστούν μια ειδική σειρά αντιγόνων. Παρέχουν μια ένδειξη παρουσίας ή ανάπτυξης μιας νεοπλασίας  και με το προσδιορισμό τους μπορούμε να διακρίνουμε τους υγιείς από τους ασθενείς.

Καρκινικοί δείκτες: Η χρησιμότητα τους για να εξετάσουμε τον καρκίνο του μαστού και στις ωοθήκες

Η εξέταση ανίχνευσης καρκινικών δεικτών σε βιολογικά υγρά συνιστά εξέταση διαλογής και όχι διαγνωστική εξέταση. Πιο συγκεκριμένα, οι  καρκινικοί δείκτες χρησιμοποιούνται μόνο στην παρακολούθηση της πορείας της νεοπλασματικής πάθησης ή των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Τα αποτελέσματα της εξέτασης θα πρέπει πάντα να αξιολογούνται μετά από συνεκτίμηση της κλινικής εικόνας, μόνο από τον αρμόδιο ιατρό.

Οι δείκτες αυτοί είναι χρήσιμοι καθώς:

 • Αποτελούν τον πρώτο έλεγχο που γίνεται όταν υπάρχει υποψία για καρκίνο στο μαστό ή στις ωοθήκες.
 • Μέσω της εξέτασής τους ελέγχονται τα επίπεδα τους ώστε να οριστεί μια αγωγή, να εκτιμηθεί η ανταπόκριση του εκάστοτε ασθενούς στη θεραπεία καθώς και η εξέλιξη της νόσου.
 • Μετά το τέλος της αντιμετώπισης του καρκίνου, τα επίπεδα καρκινικών δεικτών ελέγχονται τακτικά ώστε να ελέγχεται η κατάσταση του ασθενούς.

Οι καρκινικοί δείκτες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση, διάγνωση και διαχείριση ορισμένων ειδών καρκίνου ενώ συνδυάζονται και με άλλες εξετάσεις, όπως βιοψίες, για μια ολοκληρωμένη διάγνωση.

Καρκινικοί δείκτες: Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους;

Οι καρκινικοί δείκτες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 1. Καρκινικοί δείκτες που παράγονται είτε από καρκινικά κύτταρα, είτε από φυσιολογικά. Δεν είναι αντιγόνα ειδικά των κακοήθων όγκων αλλά σχετίζονται με αυτούς.
 2. Καρκινικοί δείκτες που παράγονται από καρκινικά κύτταρα και βρίσκονται σε ορισμένους τύπους καρκίνου.
 3. Καρκινικοί δείκτες που παράγονται μόνο από καρκινικά κύτταρα, είναι ειδικοί για τον κάθε τύπο καρκίνου και δεν ανιχνεύονται σε άλλους τύπους.

Καρκίνος στις ωοθήκες και καρκινικοί δείκτες που εξετάζονται

Πιο συγκεκριμένα για τον καρκίνο των ωοθηκών χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι καρκινικοί δείκτες:

 • Μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2

Μέσω της εξέτασης αυτών καθορίζεται αν μια αγωγή/θεραπεία είναι κατάλληλη.

 • CA-125

Με την εξέταση του αποκτάμε μια πρώιμη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών και εκτιμάται αν η θεραπεία έχει αποτελέσματα καθώς και αν έχει επανεμφανιστεί καρκίνος. Το καρκινικό αντιγόνο 125 ήCA-125 είναι μία διαμεμβρανική γλυκοπρωτεΐνη η οποία παράγεται από τα επιθηλιακά κύτταρα του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Ο καρκίνος των ωοθηκών προκαλεί αύξηση των επιπέδων του καρκινικού δείκτη CA125 για αυτό και εξετάζεται. Η βασική χρησιμότητα του δείκτη αυτού είναι η εκτίμηση της πορείας των παραπάνω παθολογικών καταστάσεων σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

 • HE4

Εξετάζεται και χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της θεραπευτικής αγωγής, την εκτίμηση του σταδίου που βρίσκεται ο καρκίνος καθώς και για την ανίχνευση υποτροπής αυτού.

Καρκίνος του μαστού και καρκινικοί δείκτες που εξετάζονται

 • CA15-3/CA27.29

Εξετάζονται και χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας ή αν έχει επανεμφανιστεί καρκίνος.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών και του μαστού είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των γυναικών. Με την πρόληψη και τις τακτικές εξετάσεις μπορούμε να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε αποτελεσματικά τις περισσότερες ασθένειες. Τα διαγνωστικά μέσα έχουν εξελιχθεί και αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε η διάγνωση να γίνεται με την εμφάνιση ακόμα και των πρώτων καρκινικών κυττάρων.

Φυσιολογικές τιμές

 • Καρκινικό αντιγόνο 125 -CA 125 ≤35 U/ml
 • Καρκινικό αντιγόνο 15-3-CA 15-3 ≤35 U/ml
 • Καρκινικό αντιγόνο 27.29-CA 27.29<38  U/ml

Επισκεφθείτε τα Μικροβιολογικά μας Εργαστήρια για να εξεταστείτε!
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο 
210 27 20 030 ενώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον τιμοκατάλογο μας.

About Author

Related posts

Give a comment