Σακχαρώδης διαβήτης:Συμπτώματα & Αντιμετώπιση | Κουκουλάρης
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Σακχαρώδης διαβήτης: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

σακχαρώδης διαβήτης

Σακχαρώδης διαβήτης: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Ο σακχαρώδης διαβήτης, κοινώς «ζάχαρο», αποτελεί μια νόσο παγκόσμιας κατανομής. Είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων τους οποίους ο οργανισμός αδυνατεί να χρησιμοποιήσει  με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της γλυκόζης του αίματος. Αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια μιας ορμόνης του παγκρέατος, της ινσουλίνης. Η ανεπάρκεια αυτή αφορά είτε τη μειωμένη παραγωγή της ορμόνης, είτε τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, στις οποίες το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Τα αίτια εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη ποικίλουν ανάλογα τον τύπο, ωστόσο για την πλειονότητα των τύπων η βασική αιτία είναι η γενετική προδιάθεση. Αν υπάρχει επομένως οικογενειακό ιστορικό ο κίνδυνος και η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη είναι αυξημένος. Η πρόληψη, καθώς επίσης και η τακτική παρακολούθηση αποτελούν τα καλύτερα μέσα για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Παρακάτω, θα αναφερθούμε αναλυτικότερα στους τύπους, στα συμπτώματα καθώς και στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Σακχαρώδης διαβήτης : Τύποι και αίτια

Ανάλογα με τη διαταραχή της ινσουλίνης ο σακχαρώδης διαβήτης χωρίζεται στους παρακάτω τύπους:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι ή νεανικός

Ο νεανικός διαβήτης τύπου Ι θεωρείται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων. Αφορά κατά βάση άτομα νεαρής ηλικίας στα οποία η ινσουλίνη λείπει τελείως και χρειάζονται από την αρχή θεραπεία με ινσουλίνη.  Στον τύπο Ι τα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη καταστρέφονται από αντισώματα που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μένει με λίγη ή καθόλου ινσουλίνη και η γλυκόζη να συσσωρεύεται στο αίμα αντί να μεταφέρεται στα κύτταρα.

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ ή τύπου ενηλίκων

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την κληρονομικότητα και την υψηλή αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη, οδηγώντας αυτήν που παράγεται να μην επαρκεί για να καλύψει της μεταβολικές ανάγκες του οργανισμού. Είναι ο τύπος σακχαρώδη διαβήτη που συναντάμε πιο πολύ και στον τύπο αυτό τα επίπεδα ινσουλίνης πολύ πιθανόν στην αρχή να είναι είτε φυσιολογικά είτε αυξημένα και η αντιμετώπιση να γίνεται με αντιδιαβητικά χάπια. Σε πολύ προχωρημένη φάση όμως κρίνεται αναγκαία η χορήγηση ινσουλίνης ως θεραπεία.

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη παχυσαρκία ενώ μελέτες δείχνουν πως γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι επίσης αυτοί που διαδραματίζουν τον πιο καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

  • Διαβήτης της εγκυμοσύνης

Ο σακχαρώδης διαβήτης της εγκυμοσύνης είναι ο τύπος αυτός διαβήτη που κάνει την πρώτη του εμφάνιση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με σωστή διατροφή ενώ σε άλλες περιπτώσεις με ινσουλίνη. Να σημειώσουμε πως υπάρχουν και άλλοι τύποι διαβήτη άλλα οι άνωθεν είναι οι πιο συχνοί και διαδομένοι.

Σακχαρώδης διαβήτης και συμπτωματολογία

Στα πρώτα στάδια εμφάνισης τη νόσου μπορεί ο ασθενής να μην αναπτύξει συμπτώματα, στην συνέχεια όμως μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα του διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ είναι τα ακόλουθα:

  • Πολυουρία
  • Αυξημένο αίσθημα δίψας και πείνας
  • Απώλεια βάρους ή αύξηση βάρους
  • Κόπωση
  • Παρουσία κετονών στα ούρα
  • Προβλήματα οράσεως
  • Συχνές λοιμώξεις

Αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι μια συνεχής διαδικασία που πρέπει να καθορίζεται από τον αρμόδιο γιατρό, σε συνεργασία με ειδικό διατροφολόγο σε πολλές περιπτώσεις. Η δίαιτα, η απώλεια βάρους, η καθημερινή άσκηση καθώς και η τακτική μέτρηση του σακχάρου και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης αποτελούν τα θεμέλια για την αντιμετώπιση της νόσου.

Η θεραπεία του διαβήτη ορίζεται με βάση τον τύπο του διαβήτη και την κατάσταση υγείας του κάθε ασθενή. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου Ι γίνεται χρήση ενέσεων ή αντλίας ινσουλίνης. Η θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή, υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και φάρμακα για το διαβήτη, όπως ινσουλίνη. Η συχνή παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα, μέσω αυτόματων μετρητών που συμβάλουν στην καταγραφή των τάσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι βασικό μέσο για τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη Ι και ΙΙ.

Στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια μας μπορείτε να κάνετε όλες τις εξετάσεις που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη. Δείτε τον τιμοκατάλογο μας και ενημερωθείτε αναλυτικά στα τηλέφωνα των εργαστηρίων μας 21 0272 0030 και 210 27 98 060.

About Author

Related posts

Give a comment