Θερμοπληξία: Πώς να την αποφύγουμε; | Κουκουλάρης
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Θερμοπληξία: Πώς να την αποφύγουμε;

θερμοπληξία

Θερμοπληξία: Πώς να την αποφύγουμε;

Η θερμοπληξία συνιστά έναν συχνό κίνδυνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά στην χώρα μας όπου οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένα τακτικό φαινόμενο. Η θερμοπληξία είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του οργανισμού και αποτελεί το πιο επικίνδυνο και σοβαρό είδος θερμικής βλάβης.

Πιο συγκεκριμένα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 35 βαθμών Κελσίου, καθώς και η πολύωρη παραμονή κάτω από τον δυνατό ήλιο χωρίς την τακτική ενυδάτωση και τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε θερμοπληξία. Παρακάτω λοιπόν, θα σας αναφέρουμε μερικές εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές ώστε να αποφύγετε την θερμοπληξία και να προστατέψετε τον οργανισμό σας από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα.

Θερμοπληξία: Ποιοι παράγοντες εντείνουν την εμφάνιση της;

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε θερμοπληξία το καλοκαίρι. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες ή με καύσωνα σε συνδυασμό με κάποια σωματική δραστηριότητα είναι μια από αυτές. Τα ρούχα που επιλέγουμε επίσης είναι πολύ σημαντικά καθώς αν είναι συνθετικά δεν αφήνουν το σώμα μας να αναπνέει και αν είναι στενά κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την κίνηση μας, ενώ αν είναι σκουρόχρωμα απορροφούν περισσότερη θερμότητα.

Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ και η μη καλή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι και αυτοί παράγοντες που ενισχύουν την πιθανότητα εμφάνισης θερμοπληξίας. Οι ηλικιωμένοι είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες λόγω της ανεπάρκειας των θερμορυθμιστικών μηχανισμών αντίστοιχα, ειδικά όταν βρίσκονται σε χώρους χωρίς κλιματιστικό.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της θερμοπληξίας;

 • Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
 • Ζαλάδα και πονοκέφαλος
 • Ναυτία, εμετός, υπόταση
 • Ταχυκαρδία, ταραχή και δύσπνοια κ.α.

Τρόποι και μέσα για αποφύγουμε την θερμοπληξία το καλοκαίρι

 • Επιλεγούμε δροσερά ρούχα από φυσικά υλικά. Είναι σημαντικό το καλοκαίρι να φοράμε άνετα, λινά και βαμβακερά ρούχα που μας προσφέρουν δροσιά. Προτιμάμε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα και αυτά με υλικά που αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην εξάτμιση του ιδρώτα.
 • Η χρήση των κατάλληλων αξεσουάρ για την προστασία μας από τον ήλιο είναι σημαντική. Το καπέλο και τα γυαλιά ηλίου με σκουρόχρωμα φίλτρα θα πρέπει να είναι πάντα μαζί μας καθώς μας προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από την έντονη ακτινοβολία του ήλιου.
 • Προστατευόμαστε εφαρμόζοντας, ακόμα και για τις μικρές αποστάσεις και όχι μονό για την παραλία, συχνά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Επίσης επιλέγουμε να μην κυκλοφορούμε τις πιο θερμές ώρες τις ημέρας άλλα αφού έχει πέσει ο ήλιος. Ενώ δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία για πολλές ώρες.
 • Επιλέγουμε μέρη με δροσιά και σκιά και χρησιμοποιούμε κλιματιστικό ή ανεμιστήρες ενώ αποφεύγουμε όσο μπορούμε τους κλειστούς χώρους με συνωστισμό.
 • Μέσα στο αμάξι φροντίσουμε να έχουμε ανοιχτό κλιματιστικό και να μην αφήνουμε ποτέ παιδιά και ζωάκια μόνα τους γιατί η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί απότομα. Επίσης, καλό είναι να μην ταξιδεύουμε τις ώρες αυξημένης ζέστης αλλά νωρίς το πρωί ή το βράδυ που έχει περισσότερη δροσιά.
 • Κάνουμε συχνά δροσερά ντους και αναζωογονούμε την επιδερμίδα μας με ενυδατικά σπρέι σώματος και προσώπου.
 • Πίνουμε πολύ νερό μέσα στην ήμερα μας και σε τακτική βάση. Αποφεύγουμε φυσικά την κατανάλωση αλκοόλ και επιλέγουμε δροσερά ροφήματα και φυσικούς χυμούς.
 • Καταναλώνουμε ελαφριά γεύματα με πολλά λαχανικά, σαλάτες και περιορίζουμε τις ποσότητες των λιπαρών φαγητών.
 • Αν θέλουμε να ασκηθούμε επιλεγούμε τις πρωινές ή τις βράδυνες ώρες και καλό είναι να ρίξουμε τους ρυθμούς μας κάνοντας περισσότερα διαλλείματα για κατανάλωση νερού ενδιάμεσα.
 • Δεν κάνουμε βαριές δουλειές σε αποθήκες, κήπους και άλλα μέρη με πολύ ήλιο ή όπου η θερμοκρασία είναι η υψηλή και στους οποίους μάλιστα επικρατεί άπνοια και έχουν υγρασία.  

Ακολουθώντας τις συμβουλές μας θα προστατευτείτε από την θερμοπληξία για ένα καλοκαίρι γεμάτο χαλάρωση και ξεκούραση.

About Author

Related posts

Give a comment