Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αποτελεί μια διαταραχή του θυρεοειδή αδένα, η οποία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Ως διαταραχή του θυρεοειδή, απασχολεί μια μεγάλη μερίδα ατόμων. Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά χρήσιμες πληροφορίες:
Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) ανήκει στο φάσμα των αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδούς και ως βασικό χαρακτηριστικό της έχει την καταστροφή των θυρεοειδικών κυττάρων. Συνιστά μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή, έναν μικρό αδένα στη βάση του λαιμού κάτω από το «μήλο του Αδάμ».
Η νόσος του Χασιμότο είναι η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Επηρεάζει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας και μάλιστα περίπου 9 φορές περισσότερο απ’ ότι τους άντρες. Μπορεί ωστόσο να εμφανιστεί και σε άνδρες κάθε ηλικίας, καθώς και σε παιδιά. Πρόκειται για μία χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται από την επίθεση που δέχεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα όπως αναφέραμε και άνωθεν.
Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο στα πρώτα της στάδια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, συνήθως εξελίσσεται αργά, μέσα σε αρκετά χρόνια, καταλήγοντας να προκαλέσει χρόνια βλάβη στον θυρεοειδή. Αρχικά, μπορεί ο ασθενής να παρουσιάσει συμπτώματα υποκλινικού υποθυρεοειδισμού, δηλαδή αρχικά στάδια υποθυρεοειδισμού, ο οποίος και συχνά ανακαλύπτεται κατά τον προληπτικό έλεγχο του θυρεοειδούς. Ενώ μπορεί απλά να παρατηρηθεί ένα πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας (βρογχοκήλη).
Τα αρχικά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:
- Κούραση
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηροδερμία
- Αύξηση βάρους
- Χλωμό και πρησμένο πρόσωπο
Όσο εξελίσσεται η νόσος τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τα εξής:
- Δυσανεξία στο ψύχος
- Βραχνή φωνή και συσφικτικό αίσθημα στο λαιμό από την αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς
- Απώλεια ενέργειας
- Ελαφριές έως έντονες ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές
- Απώλεια μνήμης
- Πόνοι στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες
- Απώλεια μαλλιών
- Άπνοια ύπνου και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Μυϊκή αδυναμία, ειδικά στα κάτω άκρα
- Υπερβολική ή παρατεταμένη έμμηνος ρύση
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Χασιμότο;
Η διάγνωση της νόσου γίνεται με την ανεύρεση αυξημένων επιπέδων αντιθυροειδικών αντισωμάτων στο αίμα (θυρεοσφαιρίνη anti Tg, υπεροξειδάση anti TPO). Ωστόσο, υπάρχουν και ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα που δεν έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων. Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς βοηθά τον ενδοκρινολόγο να διακρίνει τη θυρεοειδίτιδα από την πολυοζώδη βρογχοκήλη και τους όζους που είναι ύποπτοι για κακοήθεια.
Η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο χαρακτηρίζεται από βρογχοκήλη, αντισώματα εναντίον της περοξειδάζης, ενός ενζύμου απαραίτητου για τη σύνθεση της θυροξίνης, ή και από αντισώματα εναντίον της θυρεοσφαιρίνης. Η κλασική διάγνωση της νόσου βασίζεται στην κυτταρολογική εξέταση που πιστοποιεί την διήθηση του παρεγχύματος από λεμφοκύτταρα.
Θεραπεύεται η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;
Ο υποθυρεοειδισμός που προκαλείται από θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αντιμετωπίζεται με παράγοντες αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών, όπως λεβοθυροξίνη. Τις περισσότερες φορές, η θεραπεία πρέπει να ληφθεί για το υπόλοιπο της ζωής του ατόμου. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση συμπληρωμάτων ή οποιασδήποτε άλλης θεραπείας θα πρέπει να γίνει από τον αρμόδιο ενδοκρινολόγο.
Να αναφερθεί επίσης ότι τα άνωθεν συμπτώματα και η έντασή τους ποικίλλουν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή και εξαρτώνται από την εξέλιξη και τον βαθμό της νόσου. Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια χρόνια προοδευτική πάθηση του ανοσοποιητικού συστήματος που στοχεύει αποκλειστικά τον θυρεοειδή, για αυτό και η λειτουργία του θυρεοειδούς πρέπει να ελέγχεται περιοδικά, με μέτρηση στον ορό των επιπέδων της TSH και της ελεύθερης FT4 ή Τ4.
Οι εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδή είναι εξετάσεις αίματος που γίνονται ώστε να μετρηθεί πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις ορμόνες T3, T4 και TSH και οι φυσιολογικές τιμές των οποίων είναι οι ακόλουθες:
- TSH: 0,40 – 4,50 mIU / mL
- T4: 5,0 – 11,0 ug / dL.
- T3: 100 – 200 ng / dL.
Στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια μας μπορείτε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος που αφορούν τον θυρεοειδή αδένα. Βρείτε τα πακέτα για τις εξετάσεις του θυρεοειδή εδώ.