Ποιες είναι οι τροφές που μειώνουν τη χοληστερίνη;
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Ποιες είναι οι τροφές που μειώνουν τη χοληστερίνη;

Ποιες είναι οι τροφές που μειώνουν τη χοληστερίνη;

Τι είναι η χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι λιπαρή στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, καθώς και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Μικρότερες ποσότητες χοληστερίνης βρίσκονται και στις μεμβράνες των φυτών.

Σίγουρα έχετε ακούσει την «καλή και την κακή χοληστερόλη». Η καλή χοληστερίνη, η HDL απομακρύνει τη χοληστερίνη από τις αρτηρίες, επαναφέροντάς την στο συκώτι από όπου και αποβάλλεται. Η LDL, η οποία συχνά αποκαλείται «κακή» χοληστερόλη, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να προκαλέσει καρδιοπάθεια και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Υγεία σημαίνει καλή διατροφή!

Ποιες τροφές μειώνουν την χοληστερίνη;

Μια ισσοροπημένη διατροφή, όπως είναι γνωστό, παίζει καθοριστικό παράγοντα στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του.

Υπάρχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες ενδεχομένως συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και κατ’επέκταση στην πρόληψη ενάντια σε κάποια σοβαρή καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

 • Νερό και ροφήματα χωρίς ζάχαρη
  Το νερό, όπως είναι ευρέως γνωστό παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του οργανισμού. Τα 6 – 8 ποτήρια ημερησίως είναι απαραίτητα. Συγχρόνως, το μαύρο τσάι περιέχει μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, δηλαδή φυτοχημικών συστατικών που προστατεύουν τις αρτηρίες.
 • Ψάρια και άπαχο κρέας
  Προσθέστε στη διατροφή σας το ψάρι, καθώς περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των φλεγμονών στις αρτηρίες. Οι φλεγμονές είναι ένας από τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες σας. Καλό είναι να μειώεσετε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος, το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά που συμβάλουν στον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες και να το αντικαταστήσετε με κοτόπουλο ή και γαλοπούλα.
 • Όσπρια και λαχανικά
  Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με όσπρια και λαχανικά. Τα λαχανικά περιέχουν ενώσεις που ονομάζεται φυτικές στερόλες, οι οποίες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τις διαλυτές φυτικές ίνες. Επιπλεόν, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το κατσαρό λάχανο, παρέχουν μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
 • Φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως
  Προσθέστε στην καθημερινότητά σας φρούτα, καθώς περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες. Συγχρόνως τα δημητριακά ολικής αλέσεως (πλιγούρι βρώμης, το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι και το πίτουρο ρυζιού), είναι δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν μεγάλες ποσότητες διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες δεσμέυουν την περιττή χοληστερόλη στον οργανισμό σας και του επιτρέπει να την αποβάλλει από το σώμα σας. Στα Μικροβιολογικά μας Εργαστήρια μπορείτε να προβείτε σε έλεγχο της χοληστερίνης σας.
Ενημερωθείτε εκτενέστερα στα τηλέφωνα των εργαστηρίων μας 21 0272 0030 και 210 27 98 060.


About Author

Related posts

Give a comment