Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουμε;
Το αλάτι είναι απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Όταν προστίθεται στις τροφές, ανοίγει την όρεξη και τις νοστιμεύει. Επίσης, είναι ένα μέσο για να συντηρηθούν τα τρόφιμα, τα ψάρια, το κρέας τα οποία παστώνονται με αλάτι για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση και για πολύ χρονικό διάστημα. Το αλάτι στο φαγητό είναι διεγερτικό και τονωτικό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια σε άλλες θρεπτικές ουσίες και να αναπληρωθούν οι απώλειες νατρίου μέσω του ιδρώτα, οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται περίπου 1,5 γρ. νάτριο την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 3,8 γρ. αλάτι ημερησίως.
Περίπου το 50% των ανθρώπων που έχουν υπέρταση είναι ευαίσθητοι στο αλάτι, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νατρίου αυξάνει την αρτηριακή τους πίεση και τους θέτει σε κίνδυνο επιπλοκών. Εκτιμάται ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι, αντί των 3,8 γραμμαρίων που συνιστώνται από τους διεθνείς οργανισμούς για τους υγιείς ενήλικες.

Μειώστε την κατανάλωση του αλατιού ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
- Ξε-αρμυρίστε όσες τροφές μπορείτε που είναι πλούσιες σε αλάτι. Πριν από την κατανάλωσή τους μπορείτε να τοποθετήσετε τις συγκεκριμένες τροφές (π.χ ελιές, φέτα, τόνος κλπ) σε ένα μπολ με νερό και να αλλάξετε το νερό αρκετές φορές μέχρι να μειωθεί το επίπεδο του αλατιού
- Ένα σημαντικό τιπ είναι να προσθέσετε το αλάτι μόλις μαγειρευτεί το φαγητό. Έτσι κερδίζετε την απαραίτητη γεύση που επιθυμείτε στο φαγητό σας, χρησιμοποιώντας λιγότερη ποσότητα αλατιού
- Προσθέστε άλλα καρυκεύματα αντί για αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε αρκευτό λεμόνι, ρίγανη, θυμάρι, πιπέρι ή οτιδήποτε άλλο της αρεσκείας σας
- Περιορίστε τις έτοιμες τροφές. Οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν υψηλά ποσοστά νατρίου, καθώς αυτό βοηθάει στη συντήρησή τους. Συνεπώς, μαγειρεύοντας τα γεύματά σας στο σπίτι μπορείτε να ελέγξετε ακριβώς τις ποσότητες αλατιού που θα χρησιμοποιήσετε
Μακροχρόνιες ερευνητικές εργασίες, δείχνουν τώρα ότι η μείωση του αλατιού μειώνει το μακροχρόνιο κίνδυνο για μελλοντική καρδιαγγειακή πάθηση.
Δημιουργεί παθήσεις η αυξημένη χρήση του αλατιού;
Το αλάτι ανεβάζει την αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.
Η μείωση του αλατιού απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό, η στένωση των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς και ο πιθανός θάνατος λόγω των συγκεκριμένων παθήσεων.
Ενημερωθείτε εκτενέστερα τηλεφωνώντας στο 21 0272 0030 ή στο 210 27 98 060.