Πότε πρέπει να κάνω Προγεννητικό Έλεγχο; Κουκουλάρης

Πότε πρέπει να κάνω Προγεννητικό Έλεγχο;

προγεννητικός έλεγχος

Πότε πρέπει να κάνω Προγεννητικό Έλεγχο;

Ο όρος προγεννητικός έλεγχος αναφέρεται στις εξετάσεις που συνιστώνται να πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθεια τεκνοποίησης. Οι εξετάσεις αυτές σκοπό έχουν την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων ή αναπτυξιακών ανωμαλιών στο έμβρυο. Για τον λόγο αυτό αποτελούν εξαιρετικά σημαντικές εξετάσεις και αφορούν τόσο την ασφάλεια της μητέρας όσο και του μωρού.

Να επισημάνουμε ότι ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει και διαφορετικές εξετάσεις. Παρακάτω μπορείς να ενημερωθείς αναλυτικά.

Προγεννητικός έλεγχος: Πότε μια γυναίκα πρέπει να κάνει;

Προγεννητικός έλεγχος μπορεί να γίνει και πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθειες τεκνοποίησης και φυσικά κατά την διάρκεια της κύησης. Η γυναίκα μέσω του βασικού αυτού ελέγχου εξετάζεται για πιθανά νοσήματα και κινδύνους. Τα μεν πρώτα θα πρέπει να θεραπευτούν ευθύς εξαρχής και οι δεύτεροι να αποφευχθούν. Με τον προγεννητικό έλεγχο η μέλλουσα μητέρα ενημερώνεται πλήρως πριν το τοκετό για την κατάσταση του μωρού της και την ασφάλεια της υγείας και των δύο.

Αντιλαμβάνεσαι, επομένως την ύψιστη σημασία που έχει ο προληπτικός αυτός έλεγχος για την εγκυμοσύνη σου. Είναι ικανός να προλάβει και να θεραπεύσει ασθένειες και φυσικά να εντοπίσει προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία της εγκυμοσύνης. Γιατρός και μέλλουσα μητέρα αποκτούν εικόνα για την κύηση και γνωρίζουν σε τι πρέπει  να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ή αν όλα βαίνουν καλώς.

Οι πρώτες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου του πρώτου τριμήνου συνήθως ξεκινούν από τη δέκατη εβδομάδα. Στην συνέχεια σειρά έχουν οι εξετάσεις του δεύτερου τρίμηνου που γίνονται μεταξύ 14 και 18 εβδομάδων και τέλος υπάρχουν και οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου τρίτου τριμήνου.

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος και τι δείχνουν τα αποτελέσματα αυτών;

Πιο αναλυτικά λοιπόν, οι εξετάσεις του πρώτου τριμήνου περιλαμβάνουν εξετάσεις αίματος και υπέρηχο. Με αυτές μετρώνται τα επίπεδα κάποιων ουσιών του αίματος, πιο συγκεκριμένα της πρωτεΐνης πλάσματος που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη και μιας ορμόνης που ονομάζεται χοριακή γοναδοτροπίνη.

Επιπρόσθετα, με την εξέταση αίματος θα προσδιοριστεί επίσης ο τύπος αίματος και του παράγοντα Rh, ο οποίος καθορίζει τη συμβατότητά σου με το αυξανόμενο έμβρυο  σου. Μπορεί να έχεις είτε Rh-θετικό, είτε Rh-αρνητικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι Rh-θετικοί, αλλά αν η μητέρα διαπιστωθεί ότι είναι Rh-αρνητική, το σώμα της θα παράγει αντισώματα που θα επηρεάσουν τυχόν μεταγενέστερες εγκυμοσύνες.

Εξετάσεις αίματος πραγματοποιούνται και κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτές περιλαμβάνουν ένα τεστ τετραπλού δείκτη, που είναι μια εξέταση αίματος που διεξάγεται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Αυτή γίνεται για να ελέχθη το αίμα σου για ενδείξεις γενετικών ανωμαλιών, όπως το σύνδρομο Down, μετρώντας τέσσερις από τις εμβρυϊκές πρωτεΐνες. Τέλος, γίνεται εξέταση των επιπέδων γλυκόζης σου για να ελέγχει ο διαβήτης κύησης. Αυτή είναι συνήθως μια κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η διάρκεια της είναι προσωρινή.

Στην συνέχεια, γίνεται ο υπέρηχος, ο οποίος με την χρήση ηχητικών κυμάτων δημιουργεί μια εικόνα του μωρού στην μήτρα. Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται για τον προσδιορισμό του μεγέθους και της θέσης του μωρού, για να επιβεβαιώσεις πόσο προχωρημένη είσαι στην εγκυμοσύνη σου και για να εντοπιστούν ενδεχόμενες ανωμαλίες στη δομή των αναπτυσσόμενων οστών και οργάνων του μωρού. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα γίνει επίσης και το υπερηχογράφημα Αυχενικής Διαφάνειας και ένα ακόμη πιο λεπτομερές υπερηχογράφημα, το οποίο ονομάζεται έρευνα εμβρυϊκής ανατομίας.

Συμπερασματικά ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει εξετάσεις προγνωστικές και διαγνωστικές. Ενώ προγεννητικός έλεγχος μπορεί να γίνει και πριν την εγκυμοσύνη, περιλαμβάνοντας διάφορες εξετάσεις ώστε να ελέγχει η κατάσταση της υγείας της γυναικάς που θέλει να μείνει έγκυος. Σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου τον  γυναικολόγο σου που θα σε κατευθύνει αναλόγως πριν την κύηση και κατά την διάρκεια αυτής για  όλες τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν.

About Author

Related posts

Give a comment