Γυναικείες εξετάσεις: Ποιες είναι και γιατί να τις κάνεις;
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Γυναικείες εξετάσεις: Ποιες είναι και γιατί πρέπει να τις κάνεις;

γυναικείες εξετάσεις

Γυναικείες εξετάσεις: Ποιες είναι και γιατί πρέπει να τις κάνεις;

Οι γυναικείες εξετάσεις περιλαμβάνουν κατά βάση τον έλεγχο των καρκινικών δεικτών και αφορούν όλες τις γυναίκες. Σε μεγάλο βαθμό μπορεί να είναι προληπτικές ενώ και παρακολούθησης της πορείας μιας θεραπείας ή εξέλιξης μιας ασθένειας. Οι καρκινικοί δείκτες είναι ουσίες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα ή από υγιή κύτταρα ως απάντηση στην παρουσία του όγκου και η ύπαρξη των οποίων ή η αύξηση της συγκέντρωσής τους πάνω από τις φυσιολογικά τιμές σχετίζεται με την πρόγνωση, την  παρουσία, την ανάπτυξη, τη διάγνωση και την θεραπεία ενός κακοήθους όγκου.

Η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει αμεσότερη, ευκολότερη και αποδοτικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου. Ο έλεγχος των καρκινικών δεικτών γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος και είναι πολύτιμη διότι είναι το καλύτερο μέσο για έγκαιρη διάγνωση ή παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Τα αποτελέσματα τους σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αξιολογούνται  και να ερμηνεύονται από ειδικό ιατρό.

Οι σημαντικότεροι καρκινικοί δείκτες που ελέγχονται στις γυναικείες εξετάσεις

Οι πιο σημαντικοί καρκινικοί δείκτες που ελέγχονται μέσα από τις αιματολογικές εξετάσεις είναι:

  • CEA (Γενικός καρκινικός δείκτης)

Το καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο ( CEA ) είναι αυξημένο σε αδενοκαρκίνωμα του παχέως εντέρου, καθώς και σε καρκινώματα του μαστού, του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος και του πνεύμονα. Μικρότερες αυξήσεις εμφανίζονται σε καλοήθεις παθήσεις όπως φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, κίρρωση ήπατος και σε καπνιστές.

  • CA-125 (Μήτρα – Ωοθήκες)

Η εξέταση του καρκινικό αντιγόνο CA-125 μετρά την ποσότητα της πρωτεΐνης αυτής στο αίμα. Τα επίπεδα του καρκινικού δείκτη CA-125 είναι αυξημένα σε πολλές γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. Η εξέταση χρησιμοποιείται πιο συχνά σε γυναίκες που έχουν αυξημένες πιθανότητες καρκίνου των ωοθηκών ή έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών, ώστε να ελεγχθεί αν η θεραπεία είναι αποτελεσματική ή εάν υπάρχει επανεμφάνιση καρκίνου μετά την ολοκλήρωσή της.

Επιπλέον, το καρκινικό αντιγόνο CA-125 βρίσκεται μερικές φορές αυξημένο σε καρκίνο του παγκρέατος, του μαστού, του ενδομητρίου, του πνεύμονα και σε καλοήθεις παθήσεις όπως ενδομητρίωση, κίρρωση, παγκρεατίτιδα, αλλά και στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η συγκεκριμένη εξέταση χρειάζεται να γίνει εάν έχετε ορισμένους προδιαθεσικούς παράγοντες για καρκίνο των ωοθηκών, όπως οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ή είχατε διαγνωστεί στο παρελθόν με καρκίνο στη μήτρα, στο στήθος ή στο παχύ έντερο.

  • CA 15-3 (Μαστός)

Το καρκινικό αντιγόνο CA 15-3 αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη  για τον καρκίνο του μαστού. Χρησιμοποιείται τόσο για την επιβεβαίωση της διάγνωσης του καρκίνου προεγχειρητικά, όσο και για την παρακολούθηση της ασθενούς μετεγχειρητικά ως δείκτης εμφάνισης μεταστάσεων.

  • CA 19-9 (Πάγκρεας-Έντρεο)

Το καρκινικό αντιγόνο CA 19-9 είναι αυξημένο σε κακοήθη νεοπλάσματα του παγκρέατος και λιγότερο του στομάχου και του παχέως εντέρου. Μικρή αύξηση μπορεί να παρατηρηθεί και σε ηπατίτιδα, παγκρεατίτιδα, χολοκυστίτιδα και κυστική ίνωση.

3 Ακόμα σημαντικές γυναικείες εξετάσεις που πρέπει να κάνεις

1. Μέτρηση λιπιδίων

Τα λιπίδια του αίματος είναι κυρίως η χοληστερόλη, τα λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια. Είναι πολύ σημαντικό να μετρηθούν και σε κάθε περίπτωση πρέπει να υποβάλλονται σε αυτή όλες οι γυναίκες άνω των 45 ετών μία φορά ετησίως.

2. Εξέταση για ηπατίτιδα C

Είναι μια νόσος που δεν εμφανίζει συμπτώματα, επομένως είναι απαραίτητο και χρήσιμο να κάνεις στην εξέταση αυτή μία φορά τον χρόνο. Αν η ηπατίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

3. Μέτρηση σακχάρου

Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πρέπει να γίνεται επίσης μια φορά τον χρόνο προληπτικά και αφορά περισσότερο τις γυναίκες ηλικιών μεταξύ 40 και 70 και εκείνες που είναι υπέρβαρες και αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας.

Συνεπώς, η μέτρηση των καρκινικών δεικτών θα πρέπει να γίνεται αρχικά στο πλαίσιο ενός προληπτικού ελέγχου ή και για να προλάβει στα πρώτα στάδια οποιαδήποτε κακοήθεια εμφανιστεί.

Στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια μας μπορείτε να κάνετε όλες τις αιματολογικές εξετάσεις καρκινικών δεικτών.
Δείτε τον τιμοκατάλογο μας και ενημερωθείτε αναλυτικά στα τηλέφωνα των εργαστηρίων μας 21 0272 0030 και 210 27 98 060.

About Author

Related posts

Give a comment