Τι είναι ηπατίτιδα;Συμπτώματα & Τρόποι μετάδοσης|Κουκουλάρης
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Τι είναι ηπατίτιδα; Συμπτώματα & Τρόποι μετάδοσης

ηπατίτιδα

Τι είναι ηπατίτιδα; Συμπτώματα & Τρόποι μετάδοσης

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή του ήπατος και μπορεί να είναι μικρής διάρκειας (λιγότερο από έξι μήνες) ή χρόνια. Μέσα από τις αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να φανεί αν κάποιος πάσχει από ιογενή Ηπατίτιδα η οποία προκαλείται από έναν ιό.  Η ιογενής ηπατίτιδα μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο ενώ ορισμένοι τύποι ιογενούς ηπατίτιδας μπορεί να μεταδοθούν και μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Οι πιο κοινές αίτιες της ηπατίτιδας είναι η κατάχρηση αλκοόλ, φάρμακα, τοξίνες, άλλες λοιμώξεις και αυτοάνοσες ασθένειες κ.α. Με την πλειονότητα των ασθενών με ηπατίτιδα να οφείλεται ιούς της Ηπατίτιδας A, B, C.  

Ηπατίτιδα: Ποιοι οι τύποι;

 Οι κοινοί τύποι ιογενούς ηπατίτιδας είναι οι ακόλουθοι:

 • Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α συνιστά τον τύπο ηπατίτιδας που δεν οδηγεί σε χρόνια λοίμωξη και τις περισσότερες φορές δεν παρουσιάζει επιπλοκές, με το ήπαρ να θεραπεύεται εντός δύο μηνών. Ο τύπος αυτός ηπατίτιδας  μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό.

 • Ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα Β μολύνει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων κάθε έτος, με τους περισσότερους να αναρρώνουν μέσα στο διάστημα των 6 μηνών. Μερικές περιπτώσεις εξελίσσονται βέβαια σε χρόνια λοίμωξη που δημιουργεί προβλήματα στο ήπαρ ενώ μπορεί κάποιος να είναι φορέας χωρίς να εμφανίσει κάποια αδιαθεσία, μεταδίδοντας έτσι χωρίς να το ξέρει τον ιό. Ωστόσο και αυτός ο τύπος ηπατίτιδας μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο.

 • Ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες ηπατικής νόσου του Δυτικού κόσμου και κατά βάση είναι η αιτία που οδηγεί στην μεταμόσχευση ήπατος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που έχουν ηπατίτιδα C αντιμετωπίζουν χρόνια ηπατική λοίμωξη χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα.  Δυστυχώς το εμβόλιο για την πρόληψη της ηπατίτιδας C δεν είναι διαθέσιμο ακόμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Ηπατίτιδας;

Μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα που έχει η ηπατίτιδα είναι ο πυρετός, η κόπωση, η διάρροια , η απώλεια της όρεξης, κίτρινο δέρμα και μάτια ενώ η χρόνια ηπατίτιδα αναπτύσσεται πιο αργά, με τα συμπτώματα να είναι εξαιρετικά ήπια που συχνά αγνοούνται. Πιο αναλυτικά στα συμπτώματα της ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνονται:

 • Σκούρα ούρα (τύπος Α, Β, C)
 • Πόνος στο στομάχι και αδιαθεσία (τύπος Β, C)
 • Κίτρινο δέρμα ή μάτια (τύπος Α, Β, C)
 • Απώλεια της όρεξης (τύπος Α, Β, C) κ.α.

Τρόποι μετάδοσης μιας ιογενής ηπατίτιδας;

Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από τις Ηπατίτιδες Α και Ε μέσω της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή νερού που μεταφέρουν τον ιό. Η Ηπατίτιδες Β, C και D μεταδίδονται με τους ακόλουθους τρόπους:

 • Με την σεξουαλική επαφή με ένα μολυσματικό άτομο
 • Με κοινή χρήση σύριγγας με μολυσματικά άτομα
 • Αν έρθετε σε άμεση επαφή με το μολυσμένο αίμα έστω και μικρή ποσότητας και με τα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου προσώπου
 • Με τραυματισμό από βελόνα που έχει χρησιμοποιηθεί από μολυσματικό άτομο (κυρίως σε επαγγελματίες υγείας)
 • Κατά τη διάρκεια της γέννας από τη μητέρα στο νεογέννητο παιδί

Τρόποι πρόληψης μόλυνσης από ιογενείς Ηπατίτιδες

 • Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και B είναι το σπουδαιότερο μέσο πρόληψης
 • Χρησιμοποιήστε πάντα προφυλακτικό κατά την σεξουαλική επαφή
 • Μην επαναχρησιμοποιείτε ποτέ βελόνες, προσέξτε που κάνετε τατουάζ ή piercing και τι εργαλεία χρησιμοποιούν και μην χρησιμοποιείτε τα αντικείμενα ενός μολυσμένου ατόμου
 • Να είστε πολύ προσεκτικοί επίσης αν εργάζεστε σε χώρους όπως νοσοκομεία, άσυλα, γηροκομεία, όπου ο κίνδυνος να έρθετε σε επαφή με κάποια από τις αναφερόμενες ασθένειες είναι υψηλότερος. Φορέστε γάντια μάσκες και τηρήστε όλα τα μέτρα προσωπικής υγιεινής

Θεραπείες για την ηπατίτιδας Α, πέρα από προσεκτική παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας δεν υπάρχουν. Η Ηπατίτιδα Β, όταν είναι χρόνια, μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή, όπως και η ηπατίτιδα C. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος και όποιες άλλες εξετάσεις ο γιατρός σας προτείνει ώστε προληπτικά να είστε πάντα ενήμεροι για την κατάσταση της υγείας σας.

Στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια μας μπορείτε να κάνετε όλες τις εξετάσεις. Δείτε τον τιμοκατάλογο μας και ενημερωθείτε αναλυτικά στα τηλέφωνα των εργαστηρίων μας 21 0272 0030 και 210 27 98 060.

About Author

Related posts

Give a comment