Χοληστερίνη: Ποιοι είναι οι δείκτες & οι φυσιολογικές τιμές;
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων

Χοληστερίνη/ Χοληστερόλη: Ποιοι είναι οι δείκτες και ποιες οι φυσιολογικές τιμές της;

Χοληστερίνη/ Χοληστερόλη: Ποιοι είναι οι δείκτες και ποιες οι φυσιολογικές τιμές της;

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία η οποία βρίσκεται στο αίμα και ανήκει στην κατηγορία των λιπιδίων. Όταν είναι σε φυσιολογικό επίπεδο, βοηθάει τον οργανισμό κατά την διαδικασία της παραγωγής νέων κυττάρων. Η χοληστερίνη ή αλλιώς και χοληστερόλη παράγεται από το συκώτι και περιέχεται σε τροφές ζωικής προέλευσης. Υπάρχουν δύο είδη χοληστερόλης, η «κακή» ή LDL, λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας και η «καλή» ή HDL, λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας.

Όταν τα δύο αυτά είδη βρίσκονται σε φυσιολογικές τιμές στο αίμα μας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας άλλα όταν οι τιμές τους είναι πέρα των φυσιολογικών, ειδικά όταν η LDL είναι αυξημένη, η οποία σχετίζεται με τον κίνδυνο πρόκλησης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, τότε καλό είναι να παρθούν μετρά για την μείωση της.

Χοληστερίνη: Ποια η σημασία της για την υγεία μας;

Οι φυσιολογικές τιμές της χοληστερίνης διαφυλάσσουν την ομαλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και της κυκλοφορίας του αίματος μέσω των αρτηριών. Αντίθετα, αν η καρδιά δεν λαμβάνει το οξυγόνο που απαιτείται και ο εγκέφαλος δεν αιματώνεται σωστά τότε αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για το λόγο αυτό είναι επομένως και ιδιαιτέρα σημαντική η χοληστερίνη για την λειτουργία του καρδιακού και νευρικού συστήματος.

Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις προληπτικές εξετάσεις αίματος που θα πρέπει να κάνετε, ώστε να αποκτήσει εικόνα για τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Τα αποτελέσματα αυτών θα οδηγήσουν και στη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσετε, από αλλαγή διατροφικών συνηθειών ή και φαρμακευτική αγωγή, αν κρίνεται απαραίτητο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικά επομένως να κάνετε το καθιερωμένο σας check up, δηλαδή τον προληπτικό αιματολογικό σας έλεγχο, ώστε να έχετε πάντα πλήρη εικόνα της κατάστασης της υγείας και των τιμών της χοληστερίνης σας.

Χοληστερίνη: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της;

Σε γενικές γραμμές όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές της «κακής» χοληστερίνης και όσο υψηλότερες οι τιμές της «καλής», τόσο το καλύτερο, γιατί μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα πρόκλησης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Πιο συγκεκριμένα:

  • «Καλή» χοληστερίνη, λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)

Φυσιολογική τιμή 60 mg/dl και άνω
Άνδρες πάνω από 40 mg/dl
Γυναίκες πάνω από 50 mg/dl

Εάν η HDL βρίσκεται κάτω από 40 mg/dl, τότε θεωρείται πολύ χαμηλή. Η HDL χοληστερίνη είναι εξαιρετικά ωφέλιμη διότι απομακρύνει την LDL χοληστερίνη από τα τοιχώματα των αγγείων και τη μεταφέρει στο συκώτι από όπου αποβάλλεται με τη χολή.

  • «Κακή» χοληστερίνη: Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)

Φυσιολογική τιμή κάτω από 130 mg/dl
Οριακή τιμή 130-160 mg/dl
Υψηλή τιμή από 160 mg/dl και πάνω

Η LDL δεν πρέπει να ξεπερνά ιδανικά τα 100 mg/dl. Η τιμή μεταξύ 100-129 mg/dl θεωρείται αποδεκτή, η τιμή 130-159 mg/dl οριακά υψηλή, ενώ η τιμή 190 mg/dl και άνω επικίνδυνα υψηλή.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ανεβάζουν τη χοληστερίνη;

Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι η διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το φύλο, το βάρος, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η ηλικία και η κληρονομικότητα.

Τρόποι διατήρησης σε φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερίνης σας

  • Μείωση των κορεσμένων λιπαρών, όπως κόκκινο κρέας, αλλαντικά, τηγανιτά και έτοιμα γεύματα
  • Μείωση των γαλακτοκομικών και λιπαρών προϊόντων, καθώς και των γλυκών
  • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
  • Αποφύγετε το αλάτι
  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος
  • Συχνή άσκηση
  • Ένταξη των πολυακόρεστων λιπαρών στο διατροφολόγιο σας, τέτοια είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα όπως τα λιπαρά ψάρια και τρόφιμα φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, όσπρια, ξηροί καρποί, και λαχανικά

Συμπερασματικά λοιπόν, είτε αντιμετωπίζεται κάποιο θέμα με την χοληστερίνη σας ή θέλετε προληπτικά να μεριμνείτε για την υγεία σας είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε τις καθιερωμένες εξετάσεις σας για τον έλεγχο των τιμών της χοληστερίνης σας. Έπειτα με βάση τις οδηγίες του ιατρού σας θα ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση και αν κρίνεται απαραίτητο και ειδική φαρμακευτική αγωγή.

Στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια μας μπορείτε άμεσα να κλείσετε ραντεβού και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος που αφορούν την χοληστερίνη σας.

About Author

Related posts

Give a comment